Hur en överlever livet. Issadissa delar med sig av sin visdom.

Kikärtssoppa, Jamie Oliver-style

fil-2017-01-21-12-02-18red

Soppa med kikärtor och purjolök. Toppad med olivolja och riven parmesan.

Snitsig, billig, klimatsmart och god. Dessutom rekommenderad av Jamie Oliver. Behövs fler argument?
Du behöver:

Tre purjolökar

Tre vitlöksklyftor

2 burkar/kartonger kikärtor (avrunnen vikt ungefär 500 gram)

Olivolja och smör

Buljongtärningar, 2-3 st

Salt och svartpeppar

Till servering: olivolja och nyriven parmesan

 

Gör så här:

När du har skurit bort det ledsnaste (men inte allt grönt – det är dumt och slösaktigt), slitsat och sköljt purjolöken skär du den i centimeterbreda bitar/skivor.

Hacka vitlöksklyftorna.

En matsked smör och lika mycket olivolja får bli varmt men inte brynt i en stor kastrull.

Häll i purjolöks- och vitlöksbitarna. Låt löken puttra på ganska låg värme i fettet så att den blir ganska mjuk och sötman kommer fram. Det är viktigt att värmen inte är för hög, då bränns purjon/vitlöken och smaken blir besk. All löl ska koka snarare än fräsa.

Häll på 1 liter vatten, buljongtärningarna och de sköljda och avrunna kikärtorna.

Låt koka i tjugo minuter.

Vill du ha litet struktur i soppan tar du upp ett par deciliter av löken och kikärtorna och lägger åt sidan.

Mixa det som är i kastrullen till en slät soppa.

Smaka av med salt och svartpeppar.

(Häll tillbaka det sparade och omixade.)

Ringla över olivolja litet snyggt och strö på nyriven/nyflagad parmesan.

Verifierad av MonsterInsights