new-girl-jess-zooey-quotes-7

En väl använd giff.

För en dryg månad sedan dök de första länkarna upp på Facebook. De kom från ”When you work as a statlig tjänsteman”. Orsakade många fniss och ett och annat opassande gapskratt i kontorslandskapen runt om i landet. Både på statliga myndigheter, konsultföretag, i organisationer och i det privata näringslivet. Många, många kände igen sig.

Och så kom en tumblr för webbredaktörer, en för gymnasielärare, en för folk som jobbar som tjänstemän i den ideella sektorn, en för språkkonsulter, en för småföretagare, en för folk i regeringskansliet. en för kommunikatörer och en för frilansjournalister.

Började allt med den amerikanska sidan för ”oss som jobbar i den icke-vinstdrivande sektorn”?

Men vad handlar då alla dessa fniss och gapskratt om? Varför sprids de som maskrosfrön för vinden?

De handlar helt enkelt om kontorspolitik, om missförstånd och konflikter mellan avdelningar och discipliner och den ständigt pågående konflikten mellan makten/pengarna/Powerpoint-världen och ”vi som gör jobbet”.
De sprids väl för att de innehåller rejäla doser igenkänning parad med mycket underdoghumor. Det skapar vi-känsla i att inte vara ensam om de där mindre upplyftande delarna av arbetslivet.

För vi lever ju i en märklig tid av stora förändringar, där vi fortfarande lever med en massa föreställningar om ”hur livet är” som är hämtade från industrialismen. Vi går till jobb och utför dem men är osäkra på vem vi egentligen jobbar för. Och om det verkligen är nyttor vi producerar. Vi är med på seminarier och kurser för att ta fram gemensamma mål och värderingar för det våra företag och organisationer producerar är ibland så abstrakt att det skapar osäkerhet om vad vi gör och varför. Inte konstigt att det uppstår missförstånd och ibland tillochmed konflikter mellan avdelningar och maktnivåer. Som kan belysas och illustreras så att vi i alla fall kan skratta.

Och när kejsaren väl är naken kanske det går litet bättre att prata klarspråk? Vi kan väl hoppas.

Har du några fler tumblrs att bidra med?