Recept på skärgårdssill

2 burkar inläggningssill (cirka 500 g urvattnad sill)

Efter att du sköljt sillfiléerna ordentligt lägger du in dem i en 1-2-3-lag (se nedan) med rejält med kryddpeppar (15 korn, gärna lätt krossade), 3-4 lagerblad samt 2 slantade morötter och en tunt skivad rödlök och låter stå i kylskåp minst ett dygn.

1-2-3-lag

1 dl ättikssprit (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten

Koka upp allting och rör om så att sockret löser sig. Låt svalna ordentligt innan du alltså häller lagen över sillfiléerna som du varvat med kryddpeppar, lagerblad, morotsslantar och rödlöksskivor.

Som sagt – minst ett dygn ska du låta sillen dra i ättikslagen.

Vad du har nu är en god inlagd sill. Spara några av filéerna för att äta som de är men skär de flesta i 2 cm breda bitar och lägg i den här förträffliga såsen:

2 dl crème fraiche
1/2 dl majonnäs, gärna Hellman’s eller hemgjord
1-2 msk pressad citron
1/2 dl hackad gräslök
1/2-1 dl hackad dill
1/2-1 burk röd stenbitsrom

Smaka av. Kanske behövs det litet mer salt, kanske litet mer citronsaft.

Låt sillen stå och dra åtminstone ett par timmar men bäst är över natten.

Plocka en bukett blommor och ställ på bordet och låt midsommaren börja igen!