Snitsig, billig, klimatsmart och god. Dessutom rekommenderad av Jamie Oliver. Behövs fler argument?
Du behöver:
Tre purjolökar
Tre vitlöksklyftor
2 burkar/kartonger kikärtor (avrunnen vikt ungefär 500 gram)
Olivolja och smör
Buljongtärningar, 2-3 st
Salt och svartpeppar
Till servering: olivolja och nyriven parmesan
Gör så här:
När du har skurit bort det ledsnaste (men inte allt grönt – det är dumt och slösaktigt), slitsat och sköljt purjolöken skär du den i centimeterbreda bitar/skivor.
Hacka vitlöksklyftorna.
En matsked smör och lika mycket olivolja får bli varmt men inte brynt i en stor kastrull.
Häll i purjolöks- och vitlöksbitarna. Låt löken puttra på ganska låg värme i fettet så att den blir ganska mjuk och sötman kommer fram. Det är viktigt att värmen inte är för hög, då bränns purjon/vitlöken och smaken blir besk. All löl ska koka snarare än fräsa.
Häll på 1 liter vatten, buljongtärningarna och de sköljda och avrunna kikärtorna.
Låt koka i tjugo minuter.
Vill du ha litet struktur i soppan tar du upp ett par deciliter av löken och kikärtorna och lägger åt sidan.
Mixa det som är i kastrullen till en slät soppa.
Smaka av med salt och svartpeppar.
(Häll tillbaka det sparade och omixade.)
Ringla över olivolja litet snyggt och strö på nyriven/nyflagad parmesan.
Bertil Sund säger:
Ok bas soppa men för att bli god så behöver den en del kryddning, som sådan är den tunn i smaken.
januari 22, 2021 — 12:05 e m