Hur en överlever livet. Issadissa delar med sig av sin visdom.

Köttbullar, de bästa såklart #blogg100

IMG_1852

Lagom runda, lagom bruna, lagom stora

Hemgjorda köttbullar är ju absolut bäst, eller hur? Man slipper den där gummiaktiga konsistensen och känslan av att de innehåller något lurt även om innehållsförteckningen ser OK ut. Och bäst av allt – man slipper fislukten som alltid kommer när man öppnar paketet. Jag antar att det är löken i bullarna som gör att det luktar pruttigt, men även om jag vet det så luktar det som om någon har mökat i köket. Och det är inte roligt. Punkt.

Bra kryddning och spritspåse. Det absolut viktigaste i det här receptet.

500 g köttfärs

1/2 – 1 hackad eller riven lök (om du hackar den kan du också fräsa den mjuk i smör – det blir gott!)

2 tsk salt

1/2 dl ströbröd

1 dl mjölk

1 ägg

1 msk nystött kryddpeppar (tar du malen kryddpeppar tror jag att du ska ta mindre) eller mindre mängd annan peppar, men då blir det inte den riktigt högtidliga smaken av helg som bara kryddpeppar ger.

 

Låt ströbrödet svälla i mjölken.

Blanda i ägget, salt och peppar.

Rör ner löken och köttfärsen. Blanda ordentligt. Det tar ett tag.

Lägg köttfärsen i ett tyll (spritspåse för oss vanliga människor). I och med att du trycker igenom köttfärsen genom påsens ganska lilla hål (du behöver inte använda något munstycke) så trycks smeten ihop på ett optimalt vis och du behöver bara forma bullarna litet lätt. Gör ganska små köttbullar och lägg ut på plåt med bakplåtspapper.

Stek ganska högt upp i ugn på 225 grader i tio minuter.

Om köttbullarna inte har den vackra färg som du tänkt dig, så går det att svischa runt dem i stekpannan precis före servering.

Obs! Gör gärna dubbel sats. När du ändå håller på.

Verifierad av MonsterInsights