IMG_0770

Shepherd’s pie med snitsig spritsning

Shepherd’s pie, alltså fåraherdens paj skulle jag kunna äta jämt. Särskilt i den här versionen som är kryddad och tillagad som Leif Mannerströms fåraherdespaj om än något mindre fet.

Den har mer med lasagne än paj att göra. I princip är det en god köttfärssås som inte får vara vattnig och som täcks med ett ganska fast potatismos. In i ugnen och servera efter en kvart i värmen med en massa salladsblad av olika sorter.

I just det här receptet är kryddpepparn, lagerbladen och vitlöken väldigt viktiga i köttfärsröran och rotsellerin absolut nödvändig i potatismoset.

Köttfärsröran

600 gr lammfärs (funkar med nötfärs också)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 morötter
2 lagerblad
1 tsk stött eller malen kryddpeppar
1 buljongtärning
Salt, peppar
1 dl vatten

Potatismoset

700 gr potatis
300 gr rotselleri
1-2 dl mjölk
En så stor klick smör som du har samvete till
2 äggulor
1/2 tsk riven muskotnöt
Salt, peppar

Riv morötterna. Hacka löken. Bryn löken så att den blir mjuk men inte brun. Ta upp den ur grytan. Bryn köttfärsen på litet högre värme så att den blir brun. Sänk värmen. Häll tillbaka löken. Pressa i vitlöksklyftorna. Häll i morötterna. Krydda med lagerbladen, kryddpepparn, tomatpuré, salt och peppar. Häll på en skvätt vatten. Lägg i buljongtärningen. Låt allt koka ihop en kvart eller så till en tjock väldoftande köttfärsröra.

Skala potatisen och rotsellerin. Skär i tärningar eller bitar, 2 x 2 cm. Låt koka i saltat vatten i en kvart – tjugo minuter. Bitarna ska bli riktigt mjuka, så att det går att göra ett bra mos av dem. Häll av kokvattnet. Använd potatisstöt, -press eller elvisp för att finfördela rotsakerna. Häll på litet mjölk och en klick smör och rör ihop till ett ganska fast mos. Krydda med muskotnöt, salt och peppar. Blanda i äggulorna.

Dags för montering:

Häll i köttfärsröran i en stor ugnsform

Spritsa eller bred ut moset

In i ugnen i 200 graders värme i tio minuter-en kvart eller till mosets toppar börjar bli litet bruna.