Dag 44

Jag har använt mig av ordet ”kanske” i rubriken här på bloggen några gånger. Det är inte så lyckat. En rubrik ska väl vara full av självförtroende och klatschigt basunera ut det man sedan skriver om. Men jag tycker jag kan kosta mig på ett och annat felsteg. Kanske (!) de där misstagen som leder mig framåt.

Jag har tidigare i bloggen uppmärksammat att IKEA har gått med på att konsumenterna som kollektiv inte tror att att jorden kommer att överleva om vi fortsätter med slit-och-släng-attityden och -beteendet. IKEA har lierat sig med Blocket och skapat en andrahandsmarknad för IKEA-möbler.

Och nu har vår andra stora exportör H&M börjat agera. Än så länge har de bara skickat ut pressmeddelanden, låtit butikspersonalen sätta på sig gröna t-shirts med tryck och ställt upp återvinningslådor i en del butiker. Jag har inte sett några annonser. Läs mer här. I all korthet handlar det om att du som konsument kan lägga påsar med använda kläder i kartonger som finns utplacerade i en del butiker. Kläderna återbrukas, återvinns eller används som bränsle. Du får lägga vilka kläder som helst i påsarna (funkar bra med Lindex och mormors skräddarsydda dräktkavajer om några sådana finns i släkten). Du får begränsa dig till två påsar dagligen och i gengäld, förutom litet lättare samvete, får du rabattcheckar att använda på H&M.

Jag vågar inte riktigt applådera, jag väntar på att få veta att återvinningsföretaget de anlitar använder barn som sorteringsarbetare eller att de stoppar alla kläder de får in i värmeverkens ugnar. Men, so far, so good.