Jag har alltid gillat köttgrytor med sönderfallande kött. I motsats till grytor där köttet är segt och fullt av sådant jag inte klarar av – senor, fett, hinnor. Sådant där som har läskig konsistens. Så var vi på Texas Longhorn och fick no-bean chili till förrättsnachochipsen. Sedan dess har jag tänkt att försöka mig på att göra en riktigt bra chili.
Jag är inte helt klar med receptet, men jag har kommit fram till vad som är absolut nödvändiga ingredienser i alla fall. Samt vilka handhavanden som är absolut nödvändiga för ett smakligt resultat.
Ingredienser
1-1.5 kg högrev eller fransyska i bitar (2*2 cm ungefär)
2 gula lökar
6-10 vitlöksklyftor
1/2 – 1 paket bacon
1/2 liter öl
Hetta genom chilipulver och/eller chilifrukter
Spiskummin (viktig krydda!)
Oregano
Syra genom tillexempel rödvinsvinäger (jag hade i ett par matskedar)
Röksmak genom chipotle eller Texas Smokehouse Steak Sauce (jag använde såsen – en matsked ungefär)
Litet sötma genom honung exempelvis (en matsked på sin höjd)
Salt och/eller buljongtärning
De viktiga handhavandena
Låt löken och vitlöken bli genomskinliga och mjuka i smör och olivolja och tillsammans med baconet som du klippt i små bitar
Bryn köttbitarna, inte för många åt gången
Lägg köttet och lök- och baconfräset i en gryta. Häll på öl och vatten så att köttet täcks. Krydda, litet varsamt till att börja med.
Låt koka så länge du har tålamod. Och så litet till.
Tryck sönder köttet mot grytkanten om det inte fallit sönder av sig själv. Smaka av. Balansera smakerna.
Servera med guacamole (och jag hävdar med bestämdhet att mejeriprodukter INTE har att göra i guacamole men alla blir saliga på sitt sätt), tortillachips och/eller mjuka tortillas, hackad tomat, hackad rödlök, hackad gurka. Och gräddfil eller liknande.
I ett recept jag hittade på nätet ingick ett helrör tequila. Den vätskan skulle dock inte i själva grytan utan bara i kocken. Hm.