Tyvärr. Inga quick-fixes. Inga mirakelkurer. Ingen guru.
Det tog en helvetes lång tid. Under den här tiden kände jag inte igen mig själv, jag tvivlade på mig själv, på framtiden, på allt jag någonsin trott på, ibland tog tålamodet alldeles slut och därför gjorde jag helt fel saker. Ja, järnvägar. Det har inte varit lätt.
Jag misstänker att det här bara är ett första inlägg som handlar om tillfrisknandet. Jag kommer att skriva fler i framtiden som kanske motsäger det jag basunerar ut idag. Men eftersom så få vet något säkert om den här sjukdomen och hur den kureras, så är mitt inlägg idag en del av kunskapsuppbyggnaden. Och kunskap byggs inte som en tegelmur, med sten på sten utan mer som ett kollage – ”passar det här ihop?”, ”ska jag ta en annan färg just här?”, ”nä, det där blev inte bra. Jag tar bort.”
Är ni lika otåliga som jag? Är det dags att komma till skott? Då kör vi:
- Vila. Jag borde vilat längre i början. Och jag borde ha lärt mig att vila i vardagen mycket, mycket tidigare. Nu fattade jag det först när jag kom till Stressmottagningen (se inlägget om randiga dagar). Men numera kan jag vila, jag kan gå ifrån, jag kan göra en kort Yoga Nidra. Jag ska bara fortsätta minnas att det här är bra för alla, utmattade såväl som friska, att vila och återhämta sig. Det är inte bara bra, det är absolut nödvändigt.
- Att jag varit ensamstående. Och haft barnen hos mig varannan vecka. Så varannan vecka har jag kunnat pusta ut. Det där med ensamstående – det är klart, hade jag levt med någon som verkligen förstått och varit väldigt omtänksam, då hade det nog varit bättre att leva med den personen än att leva ensam. Men nu har jag inte behövt övertyga någon om att jag behöver stöd och hjälp och förståelse, trots att jag ser frisk ut. Jag har kunnat rasa i soffan och låta dammråttorna växa som om de var genmodifierade. Och sluppit känna dåligt samvete.
- Stressmottagningens program. Jag kan inte nog prisa den. De olika delarna av programmet som bildar en enhet: sömndelen, gruppdynamikdelen, medveten närvaro-övningarna, kroppskännedomsövningarna, att få smaka på olika typer av kroppsterapier. Jag dansade igen!
- Westninefitness och PT Erling Åkesson. Där har jag, dock plågsamt långsamt börjat återfå kopplingen mellan kropp och själ. Jaja, kroppen halkar lätt tillbaka i försvar. Andningen blir ytlig, musklerna spänns. Men för varje gång jag tränar där blir jag litet mer medveten. Samtidigt har jag förstått intellektuellt att jag i framtiden kommer att kunna ha en kropp som fungerar, där rätt muskler gör rätt saker. Och att jag någon gång kan börja jobba på att bli stark. För det vill jag.
- Det största genombrottet skedde i höstas när jag insåg, med stöd från Stressmottagningen att jag hade rätt till min egen berättelse. Att det inte finns en sanning därute som någon annan sitter inne med och det enda jag ska göra är att felsöka inom mig själv. Det har verkligen varit en återvändsgränd, särskilt det senaste året, att felsöka inom mig själv.
- Kommunikationen med andra människor som är eller varit i samma situation. Dels för känslan av att jag inte varit ensam, dels för all nyfikenhet, engagemang, erfarenhet och vilja att dela med sig som finns i grupperna. Kommunikationen och mötena har uppstått i Facebooks slutna grupper, efter att jag bloggat och då fått kontakt och så på Stressmottagningen där jag fått som en ny familj i den grupp jag träffat varje vecka.
- Motkraften. I mitt fall genom att blogga och att vara Airb’n’b-värd. Den förtärande känslan av att vara misslyckad, en tärande person, en simulant, en bakåtsträvare har balanserats av det gensvar jag fått av människor på nätet och i riktiga livet som läser mina inlägg och berörs och av alla de gäster jag haft från hela världen som varit nyfikna, intresserade, intressanta, vänliga, öppna och som sedan skrivit fina omdömen om mig som person.
- Punkterna 5,6 och 7 kan sammanfattas i en: att jag återfick tilliten. För så länge den var sargad, obefintlig, då kunde jag inte bli frisk.
Jag avslutar i populärkulturens sfär med att i tanken göra en self five med Barney från ”How I met your mother”.
riktliv säger:
Tack för din fina sammanställning.
februari 23, 2016 — 5:41 e m
Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen säger:
Å, vilken fin kommentar. Tack! 🙂
februari 23, 2016 — 6:48 e m
lenaikista säger:
Har just hittat din blogg, kommer att återkomma.
Själv har jag aldrig varit drabbad av utmattningssyndrom men vill ändå lära mig, vänner har varit där – eller nära. Livstipsen gäller ju egentligen för alla, drabbade och ännu-inte-drabbade, så att säga. 😉
Och som i alla sammanhang återkommer ständigt trösten i: ”Jag är inte ensam”. Vilka möjligheter som nu finns via nätet att hitta varann! Det fascinerar mig mest av allt.
PS: Sen ser jag att du har ”doctor who” som tagg – bara det! 🙂 sa tanten entusiastiskt.
april 6, 2016 — 3:57 e m
Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen säger:
Vad roligt att du hittade till min blogg och att du blev intresserad att läsa vidare. Ja, jag hoppas verkligen att det jag skriver kan vara till nytta. Och till glädje också, förstås!
Jovisst, jag ÄLSKAR populärkultur. Är Whovian absolut. När jag berättat färdigt om min utmattning nu i blogg100 så tar jag och samlar ihop mina tidigare blogginlägg i något tema. Kanske populärkultur, kanske?!
Tack för kommentaren!
april 6, 2016 — 8:27 e m
lenaikista säger:
Kollade vidare o hittade Tolkien också. YESS! 🙂
april 6, 2016 — 9:18 e m