Ja. Ni som följer mig regelbundet vet att jag gillar en bra rubrik. Och jag önskar verkligen att jag kunde backa på den jag nyss skrev. Men tyvärr. Den innehåller alldeles för mycket sanning.
Det är inte specifikt mina egna upplevelser som jag pratar om. Det är förtroenden jag fått, historier jag hört, samtal jag lyssnat på. Och den korta sammanfattning jag fick av en organisationskonsult jag råkade sitta bredvid på ett intressant seminarium som handlade om helt andra, och mycket roligare saker. Hon sa:
Det genomgående i de organisationer som jag kallas in i att få ordning på är att människor är rädda. Särskilt mellancheferna. Deras rädsla är speciell eftersom den ofta är diffus. Men allmänt är att rädsla styr och genomsyrar de här organisationerna.
Jag skriver inte det här inlägget för att döma eller peka finger. Jag skriver det för att det är dags att titta närmare på det här. För jag kan ju inte påstå att det kom som någon överraskning det hon sa, organisationskonsulten. Hon hjälpte mig att göra en iakttagelse jag redan gjort mer generell. Jag säger inte att rädsla präglar alla organisationer, absolut inte, men att det är något som påverkar alldeles för många människor i deras vardagliga arbetsliv för att inte rikta strålkastarljuset på.
Vad är vi rädda för? Är det att förlora jobbet, hamna på undantag, exkluderas från sammanhang?
Och varför? Är det för att förändringens vindar blåser överallt? Och om den inte blåser så används den som argument för maktutövning av sådana som gillar sådant, tänker jag. Så i förändringens namn kan nästan allt ske.
Som vanligt tror jag att det enda som kan få oss att göra något är att först benämna demonen. Hur mycket styr rädslan i din organisation? Ärligt. Hämta inte fram värdegrunden och Powerpointarna nu. Var brutalt ärlig. Inför dig själv i alla fall. Konsekvenserna behöver du inte tänka på just nu, nu är det bara analysen som gäller. Försök att hämta in iakttagelser, försök att pröva hypotesen ”rädsla” när du försöker förstå märkliga konflikter och konstiga organisationsförändringar.
Och om demonen ”rädslan” inte finns i organisationen – var glad och jobba på.
Men är den där och sticker upp sitt fula huvud litet då och då, tänk att det inte är så överallt, tänk att rädslan antagligen påverkat hur du ser på dig själv och din egen kompetens. Och nu kan du agera utifrån din nyvunna insikt. Är du riktigt modig försöker du påverka din organisation, är du bara vanlig modig söker du dig bort.
Jag tänker fortsätta skriva om det här. Och en hel massa om förändring. Jag gillar förändring. När jag förstår mig på den. Och det gör jag för det mesta eftersom jag är nyfiken och därför läser, analyserar och diskuterar. Och läser, analyserar och diskuterar. Igen. Det här inlägget är en del av diskussionen. Berätta vad du har sett och upplevt och tycker!
Mona säger:
Ja, rädsla hos mellanchefer, det har jag sett. Och tyvärr smärtsamt fått uppleva när jag blev sjukskriven. Min chef då, som är chef för en enhet inom kommunen, var rädd för det mesta, var alltid tvungen att bolla och kolla allting med mig som var hens biträdande, hen behövde ständig bekräftelse. När jag blev sjuk av utmattning, mycket pga min chefs sätt att ständigt stå på tröskeln till mitt rum o aldrig låta mig jobba ifred, och hens kontrollbehov av stort som smått i organisationen, hade vi efter tre månader ett första samtal. Min chef tog med sig sin chef, jag var ensam, och inför mig satt min chef och ljög om hur hen tyckte att det hade varit innan jag kom till enheten. Allt hade fungerat så bra, sa hen, fast jag mindes hur hen beklagat sig över hur det hade varit. Jag kände mig totalt sviken. Min chef ville tydligen bara vara en ’duktiog’ chef inför sin överordnade. Inget stöd till mig från någon av dem. Jag sa upp mig!
april 4, 2017 — 8:25 f m
Marika säger:
Tystnad är en sorts rädsla. Tysthetskulturen är utbredd inte bara i statliga ”korridorer” uran även i vidöppna ABW kontor. Man undrar varför?
april 5, 2017 — 9:08 e m